FORESTILLINGEN

For første gang nogensinde kunne publikum i 2021 opleve Orla Frøsnapper, Næsehornet Otto, Cirkeline, Mustafa fra Mustafas kiosk og Vitello sammen, da de i levende live optrådte i Cirkus Jul!

Cirkus Jul er en magisk juleforestilling, der kombinerer cirkus, teater, sang og dans i et magisk showfor hele familien. Her møder I alle de elskede figurer, som vi i generationer har lært at kende gennem børnelitteraturen, film og TV. Sammen med børn og børnebørn kan I tage på en magisk læserejse, når I før forestillingen sammen kan læse højt fra de kendte børnebøger og (gen)opdage alle figurerne, I vil møde i manegen.

Skuespillerene, som optrådte i 2021, var Arian Kashef, Carsten Svendsen, Sunniva Byvard, Michael Slebsager og Carl-Christian Riestra.

Tak til Forlaget Gyldendal, som har udgivet bøgerne om Orla, Otto, Cirkeline og Vitello, og til Forlaget Politisk Revy, som har udgivet Mustafas Kiosk, samt alle forfattere bag, for at stille de fantastiske bogfigurer til rådighed til Cirkus Jul.

Herunder kan du læse mere om de forskellige bogfigurer og artister, som optrådte i Cirkus Jul 2021.

Orla Frøsnapper

Orla Frøsnapper er en bølle. Faktisk er han byens værste bølle, og han gør hver dag livet svært for de små børn i byen med sine drillerier og drengestreger.

“Orla Frøsnapper” er en af Ole Lund Kirkegaards store klassikere om at være et lille barn blandt de store drenge. Det er børnegys, fantasi og humor i skøn forening – og i Cirkus Jul optræder Orla i levende live, hvor vi får at se, om han begiver sig ud i et kanonkongenummer, en julesang eller måske endda begge dele?

Ole Lund Kirkegaard er kendt for sine bøger, hvor man altid finder nysgerrige, opfindsomme drenge, der vender op og ned på de voksnes verden med deres humor og fantasi. Det er “Orla Frøsnapper” et klassisk eksempel på, og siden karakteren i 1969 blev født, har han underholdt generation efter generation med sine utallige narrestreger.

Næsehornet Otto

Topper er en optimistisk og fantasifuld dreng, der en dag får et helt særligt kæledyr – nemlig et næsehorn, der vækkes til live midt i stuen i lejligheden på 2. sal. Hurtigt bliver ham og kammeraten Viggo enige om, at næsehornet hedder Otto, og sammen indtager de verden med deres nye store, gule ven.

Ole Lund Kirkegaards “Otto er et næsehorn” fra 1972 er alt andet end kedelig. En fortælling fyldt med fantasi, trylleri og venskab, og et univers, hvor alt er muligt, og de voksnes logik ikke eksisterer.

I Cirkus Jul glæder vi os til at byde det lugtende næsehorn velkommen i manegen, og er spændte på, om han har øvet sig på nogle særlige juletricks? Uanset hvad, er vi sikre på, at Otto vil give alle børn og voksne en unik oplevelse i cirkusteltet.

Ole Lund Kirkegaard har modtaget flere priser for sit forfatterskab, som tre generationer i dag er vokset op med i højtlæsningen derhjemme.

Vitello

Vitello bor i et rækkehus ved ringvejen sammen med Mor. Der sker ikke så meget. Men Vitello er heldigvis virkelig, virkelig god til at finde på sjov og løjer.

Vitello er en af Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesens legesyge karakterer, som så dagens lys i 2008, og siden har ledt til en stribe af bogudgivelser om den lille dreng med den stor eventyrlyst. En serie af forfriskende og grænsesøgende bøger, som udgør et friskt pust i nutidens børnelitteratur.

I Cirkus Jul skal vi selvfølgelig opleve, hvad der sker, når Vitello’s fantasi får frit spil i manegen. Måske slipper han sin indre hær af zombier fri? Måske kan han bage julekager eller læse tanker? Måske han synger en omvendt julesang? Det er aldrig til at vide, hvad Vitello finder på.

Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen har blandt andet modtaget Orlaprisen for Vitello-bogen: Vitello gør en god gerning.

Mustafa

Jakob Martin Strid har med de skøre rim og remser i “Mustafas kiosk” skabt en moderne klassiker i børnelitteraturen. Bogen, som udkom i 1999, fortæller på fin og finurlig vis om fantasifulde skabninger, når vi både møder frøen, der begår bankrøveri med kniv og kotelet, piraten der tager fodbad i biksemad og selvfølgelig kioskejeren Mustafa, der går med både turban, ørering og har guldtand.

“Mustafas Kiosk” hylder mangfoldigheden på en provokerende og flabet facon gennem sit skæve syn på tilværelsen og sin humoristiske tilgang. Når Mustafa indtager cirkusteltet, er vi sikre på, der skal fortælles røverhistorier, og måske sluger han endda en sabel? Mustafa har helt sikkert også et godt tilbud med fra kiosken, hvor man kan købe næsten alt.

Forfatteren bag, Jakob Martin Strid, har modtaget flere priser for sit forfatterskab.

Cirkeline

I 1968 kom Cirkeline til verden, da Hanne Hastrup skabte den altid smilende og uskyldige figur i den mariehøneprikkede kjole. Mere end tre generationer har siden oplevet Cirkeline folde sig ud med vennerne Frederik og Ingolf, de to mus, som med garanti er ude på sjov og ballade.

Cirkeline er en livsbekræftende lille skabning, som er fyldt med leg, fantasi og eventyr. Hun indtog en hel nation med sit venlige væsen, og har i dag gjort det gennem mere end 50 år. Cirkeline er i den grad elsket af danskerne, og i Cirkus Jul folder hendes varme karakter sig ud helt oppe i teltets top til den karakteristiske lyd fra Cirkelines musikalske univers. Det bliver magisk.

Hanne Hastrup blev i 1998 hædret med Bog- og Papirbranchens ansattes børnebogspris for Cirkeline-bøgerne.

Foto: Lauge Elkær

Arian Kashef

I rollen som kioskejeren Mustafa ses stortalentet Arian Kashef. Arian fik sit store gennembrud i den populære danske DR-serie Når støvet har lagt sig, hvorefter han har medvirket i bl.a. filmen Shorta og i den Reumert-vindende forestilling Lyden af de skuldre vi står på på Aarhus Teater. I rollen som den stolte og underholdende Mustafa vil han sørge for, at publikum får en røverhistorie eller to smækket over disken.

Carsten Svendsen

Rollen som cirkusdirektøren Far Sol bliver fyldt ud af Carsten Svendsen, som får til opgave at holde styr på de livlige figurer. Svendsen har medvirket i en lang række store forestillinger herunder The Book of Mormon og Cabaret. I 2022 indtager han rollen som Willy Wonka i Charlie og Chokoladefabrikken på Østre Gasværk, og næste år medvirker han i Cirkusrevyen for første gang.

Foto: Lena Paaske

Eva Jensen og Selma Stockfleth

For første gang indtager Eva Jensen og Selma Stockfleth manegen som ingen andre end Cirkus Juls hovedrolle, Alba Sol. Sammen deler de rollen, og det bliver både sjovt, spændende og magisk, når Alba får vækket Cirkeline, Mustafa, Vitello, Otto og Orla til live i cirkusteltet.

Anne Vester Høyer

I Cirkus Jul indtager Anne Vester Høyer rollen som Viola Sol, der er mor til hovedrollen Alba. Anne har optrådt i en lang række forestillinger bl.a. i Junglebogen, Kvinde kend din krop og dramatiseringen af kulttegnefilmen Bennys Badekar. På filmfronten spillede Anne med i Klassefesten 3, ligesom hun også senest har været at se i tv-serien Sommerdahl.

Sunniva Byvard

Sunniva Byvard er en vaskeægte cirkusartist og skal derfor lave akrobatik, som den legende og eventyrlystne Cirkeline. Sunniva har siden 2012 medvirket i 19 forestillinger med akrobatik i luften, dans på gulvet og imponeret publikum gang på gang med stunts og balancekrævende håndstand.

Carl-Christian Riestra

Carl-Christian Riestra spiller rollen som Orla Frøsnapper. En karakter, som på komisk vis altid bliver narret – på trods af, at han ser sig selv som byens største bølle. Carl-Christian har bl.a. spillet med i filmen Så længe jeg lever og Teaterkoncert CV Jørgensen på Aarhus Teater og Aveny-T.

Foto: Anders Krüger

Foto: Isak Hoffmeyer

Michael Slebsager

Michael Slebsager udfylder rollen som den spøjse, men elskværdige og frække Vitello. I Cirkus Jul får vi at se, hvilke selvforskyldte problemer Vitello får rodet sig ud i denne gang, og hvilke skøre løsninger han finder på. Michael Slebsager er især kendt fra Broen 3 og Fjernsyn for voksne.

Jeanett Albeck

Jeanett Albeck er multikunstner – komponist, sanger og skuespiller – og i Cirkus Jul er hun komponisten bag de magiske nyskrevne sange og toner i teltet. De musikalske arrangementer til bl.a. de nye julenumre har Jeanett og kapelmester Peter Hellemann skabt i samarbejde med det dygtige cirkusorkester, og publikum kan forvente sig gåsehud, når lyden af julens toner på smukkeste vis vil folde sig ud i teltet. Det bliver magisk.

Jeanett Albeck optræder ikke i selve forestillingen.

Foto: Ole Christiansen

Peter Hellemann

Peter Hellemann er kapelmesteren i cirkusmanegen og dirigerer det dygtige orkester. Peter har senest været kapelmester på 2021 opsætningen af musicalen Midt om natten, og har en lang række teaterkoncerter og musicals bag sig. Peter er en anerkendt musiker, komponist og kapelmester, og publikum kan glæde sig til at høre både velkendte julesange og nye klassikere, når Peter i samarbejde med det veloplagte cirkusorkester fylder teltet med musikalske godter.

Juleorkestret

Balkanjulemusik spillet på hele 33 forskellige instrumenter! Vores formidable juleorkester er i en liga for sig, og består foruden kapelmester Peter Hellemann, som i Cirkus Jul spiller på harmonika og klaver, af:

Hans Find Møller

Hans Find Møller er en pilfinger, der elsker alle strenge- og blæseinstrumenter og dem har han til dagligt med sig rundt på landets teatre; når altså han ikke spiller cabaretpop i Polen eller flamenco på byens gader og stræder.

I Cirkus Jul spiller Hans på gulvbas, blikfløjter, truthorn, fukssvans, mandolin, skeer, mundharpe, guitar, gedeklove og rystetøj.

Line Felding

Line Felding spiller cello som hovedinstrument, synger også gerne, elsker alt det sørgelige, glade  fjollede i musikken, skriver selv musik og holder meget af at medvirke i projekter på tværs mellem musik, litteratur, visuel kunst og scenekunst.

I Cirkus Jul kan Line opleves på cello, ukulele, autoharpe, juleklokker, rystetøj og vokal.

Rasmus Svale

Har man sagt julemusik, har man også sagt guldbelagt messing. Den verdenskendte Rasmus Svale tager intet mindre end tre store messinginstrumenter med til Cirkus Jul. Rasmus har spillet flere julekoncerter end der findes Gurli Gris afsnit. Det har han blandt andet gjort med Caroline Henderson.

I Cirkus Jul spiller Rasmus på tuba, baritonhorn og trombone.

Mads Beldring

Mads Beldring er trommeslager perkussionist, guitarist, sanger og sangskriver. Han huserer, blandt andet, til daglig i orkesteret Sømændene, har ageret altmuligmand i Jarls quizorkester og har udgivet plader i eget navn.

I Cirkus Jul kan Mads opleves på bongas, båthorn, mulddyrkæbe, træblok, koklokke, stortromme, lilletromme, bækkener, elguitar, sirene, darburkadjembe, maracas og vokal.

Fra venstre: Hans Find Møller, Line Felding, Rasmus Svale, Peter Hellemann og Mads Beldring.

Foto: Rumle Skafte

Martin Lyngbo og Tomas Lagermand Lundme

Til at iscenesætte det fantastiske hold af levende børnebogsfigurer og artister har Cirkus Jul allieret sig med instruktøren Martin Lyngbo, som gennem en lang årrække som teaterdirektør for Mungo Park i Allerød og senere også i Mungo Park Kolding fornyede teatrets udtryk med en række produktioner og tiltag, der udfordrede forestillingen om, hvad et moderne teater kan. Martin har instrueret forestillinger på nogle af landets største teaterscener. Martin har skrevet Cirkus Jul sammen med det anderkendte multitalent Tomas Lagermand Lundme, der foruden at være dramatiker også kan kalde sig forfatter, billedkunstner, skribent og debattør.

Martin Lyngbo

Tomas Lagermand Lundme
Foto: Simon Knudsen

Torden og Lynild

Den fantastiske scenografi og kostumedesignet i Cirkus Jul står Torden & Lynild bag. Scenograf Sigrid Bennike og industriel designer Sebastian Tingkær mødte hinanden i 2008 og startede Torden & Lynild året efter. Siden har de løst en lang række opgaver for museer, teatre og andre oplevelsesaktører.