FORESTILLINGEN

For første gang nogensinde kan publikum opleve Orla Frøsnapper, Næsehornet Otto, Cirkeline, Mustafa fra Mustafas kiosk og Vitello sammen, når de i levende live optræder i Cirkus Jul!

Cirkus Jul er en magisk juleforestilling, der kombinerer cirkus, teater, sang og dans i et storladent show, som hele familien kan samles om i julen.

I Cirkus Jul møder I alle de elskede figurer, som vi i generationer har lært at kende gennem børnelitteraturen, film og TV: Den sjove og livsglade Cirkeline, bøllen Orla Frøsnapper, det pruttende næsehorn Otto, Vitello med den meget livlige fantasi og den rablende Mustafa fra Mustafas kiosk, som er så fuld af røverhistorier. Sammen med børn og børnebørn kan I tage på en magisk læserejse, når I før forestillingen sammen kan læse højt fra de kendte børnebøger og (gen)opdage alle figurerne, I vil møde i manegen.

Cirkus Jul er skrevet af forfatter og dramatiker Tomas Lagermand Lundme og instruktør Martin Lyngbo – sidstnævnte iscenesætter også forestillingen. Den musikalske del arrangerer og styrer kapelmester Jeanett Albeck, som blandt andet også komponerer musikken til forestillingen “Hobitten” og er kendt fra det Reumert-belønnede kunstnerkollektiv Sort Samvittighed.

Glæd dig til en usædvanlig juleoplevelse spækket med fantasifuldt og musikalsk artisteri.

Herunder kan du læse mere om de forskellige artister, som optræder i Cirkus Jul.

Orla Frøsnapper

Orla Frøsnapper er en bølle. Faktisk er han byens værste bølle, og han gør hver dag livet svært for de små børn i byen med sine drillerier og drengestreger.

“Orla Frøsnapper” er en af Ole Lund Kirkegaards store klassikere om at være et lille barn blandt de store drenge. Det er børnegys, fantasi og humor i skøn forening – og i Cirkus Jul optræder Orla i levende live, hvor vi får at se, om han begiver sig ud i et kanonkongenummer, en julesang eller måske endda begge dele?

Ole Lund Kirkegaard er kendt for sine bøger, hvor man altid finder nysgerrige, opfindsomme drenge, der vender op og ned på de voksnes verden med deres humor og fantasi. Det er “Orla Frøsnapper” et klassisk eksempel på, og siden karakteren i 1969 blev født, har han underholdt generation efter generation med sine utallige narrestreger.

Næsehornet Otto

Topper er en optimistisk og fantasifuld dreng, der en dag får et helt særligt kæledyr – nemlig et næsehorn, der vækkes til live midt i stuen i lejligheden på 2. sal. Hurtigt bliver ham og kammeraten Viggo enige om, at næsehornet hedder Otto, og sammen indtager de verden med deres nye store, gule ven.

Ole Lund Kirkegaards “Otto er et næsehorn” fra 1972 er alt andet end kedelig. En fortælling fyldt med fantasi, trylleri og venskab, og et univers, hvor alt er muligt, og de voksnes logik ikke eksisterer.

I Cirkus Jul glæder vi os til at byde det lugtende næsehorn velkommen i manegen, og er spændte på, om han har øvet sig på nogle særlige juletricks? Uanset hvad, er vi sikre på, at Otto vil give alle børn og voksne en unik oplevelse i cirkusteltet.

Ole Lund Kirkegaard har modtaget flere priser for sit forfatterskab, som tre generationer i dag er vokset op med i højtlæsningen derhjemme.

VITELLO

Vitello bor i et rækkehus med sin kontante og kærlige mor. Han keder sig aldrig, begiver sig på eventyr og laver numre med vennerne – en dreng med en meget livlig fantasi.

Vitello er en af Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesens legesyge karakterer, som så dagens lys i 2008, og siden har ledt til en stribe af bogudgivelser om den lille dreng med den stor eventyrlyst. En serie af forfriskende og grænsesøgende bøger, som udgør et friskt pust i nutidens børnelitteratur.

I Cirkus Jul skal vi selvfølgelig opleve, hvad der sker, når Vitello’s fantasi får frit spil i manegen. Måske slipper han sin indre hær af zombier fri? Måske kan han bage julekager af knogle-mel og zombie-øjne? Måske han synger en omvendt julesang? Det er aldrig til at vide, hvad Vitello finder på.

Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen har blandt andet modtaget Orlaprisen for Vitello-bogen: Vitello gør en god gerning.

Mustafa

Jakob Martin Strid har med de skøre rim og remser i “Mustafas kiosk” skabt en moderne klassiker i børnelitteraturen. Bogen, som udkom i 1999, fortæller på fin og finurlig vis om fantasifulde skabninger, når vi både møder frøen, der begår bankrøveri med kniv og kotelet, piraten der tager fodbad i biksemad og selvfølgelig kioskejeren Mustafa, der går med både turban, ørering og har guldtand.

“Mustafas Kiosk” hylder mangfoldigheden på en provokerende og flabet facon gennem sit skæve syn på tilværelsen og sin humoristiske tilgang. Når Mustafa indtager cirkusteltet, er vi sikre på, der skal fortælles røverhistorier, og måske sluger han endda en sabel? Mustafa har helt sikkert også et godt tilbud med fra kiosken, hvor man kan købe næsten alt.

Forfatteren bag, Jakob Martin Strid, har modtaget flere priser for sit forfatterskab.

Cirkeline

I 1968 kom Cirkeline til verden, da Hanne Hastrup skabte den altid smilende og uskyldige figur i den mariehøneprikkede kjole. Mere end tre generationer har siden oplevet Cirkeline folde sig ud med vennerne Frederik og Ingolf, de to mus, som med garanti er ude på sjov og ballade.

Cirkeline er en livsbekræftende lille skabning, som er fyldt med leg, fantasi og eventyr. Hun indtog en hel nation med sit venlige væsen, og har i dag gjort det gennem mere end 50 år. Cirkeline er i den grad elsket af danskerne, og i Cirkus Jul folder hendes varme karakter sig ud helt oppe i teltets top til den karakteristiske lyd fra Cirkelines musikalske univers. Det bliver magisk.

Hanne Hastrup blev i 1998 hædret med Bog- og Papirbranchens ansattes børnebogspris for Cirkeline-bøgerne.

Jeanett Albeck

Jeanett Albeck er multikunstner – komponist, sanger og skuespiller – og i Cirkus Jul er hun den fortryllende kapelmester, der spreder julens sange og toner i teltet sammen med sit fantastiske band. Publikum kan forvente sig gåsehud, når de kendte julenumre på smukkeste vis folder sig ud i cirkusteltet, og mon ikke der også bliver plads til fællessang ved de klassiske julesange? Det bliver magisk.

Martin Lyngbo og Tomas Lagermand Lundme

Til at iscenesætte det fantastiske hold af levende børnebogsfigurer og artister har Cirkus Jul allieret sig med instruktøren Martin Lyngbo, som gennem en lang årrække som teaterdirektør for Mungo Park i Allerød og senere også i Mungo Park Kolding fornyede teatrets udtryk med en række produktioner og tiltag, der udfordrede forestillingen om, hvad et moderne teater kan. Martin har instrueret forestillinger på nogle af landets største teaterscener. Martin har skrevet Cirkus Jul sammen med det anderkendte multitalent Tomas Lagermand Lundme, der foruden at være dramatiker også kan kalde sig forfatter, billedkunstner, skribent og debattør.

Martin Lyngbo

Thomas Lagermand Lundme
Fotograf: Simon Knudsen